Trygge rammer for autistiske borgere

Torben Faerch

Boliger til borgere med autisme stiller helt særlige krav. Autister har vidt forskellige behov, og når en ny beboer flytter ind i en eksisterende institutionsbolig, ændres kravene til boligen for både beboeren og personalet. Boligen skal med andre ord være så fleksibel – at den passer til forskellige mennesker med forskellige behov.

Det var præcis den udfordring Brøndby Kommune stod med, da man skulle have lokaler og boliger til dag- og botilbuddene Boligerne og Enghusene. Kvaliteten af de enkelte boliger skulle være høj, fleksibiliteten stor og prisen måtte ikke løbe løbsk. Og der var også en anden vigtig ting at tage højde for: Sikkerhed! Både borgerne og personalet skulle kunne føle sig trygge i de nye omgivelser.

En god dialog giver et godt resultat
Med specialtilpassede Expandia-moduler, kunne vi skræddersy en løsning, der opfyldte alle krav. Før vi begyndte processen med at tilpasse de individuelle moduler, gik vi og Brøndby Kommune i en tæt dialog:

– Det her har været en særlig opgave, der ikke kan læses hvis ikke man taler grundigt med de mennesker, der arbejder med de fremtidige beboere til hverdag. Men lige fra starten har jeg følt at Expandia Moduler har lyttet til os. Når der var nogle løsninger, som enten var for dyre eller ikke kunne realiseres i praksis, var de hele tiden på forkant med at finde alternativer. Det var en proces, hvor både de og vi lærte rigtig meget, fortæller Laila Aggergaard, leder af Boligerne og Enghusene og fortsætter:

– At vælge en modulløsning var måske ikke noget, vi var vilde med i starten. Men det er fordi, man straks tænker på gamle 70’er-barakker. Men sådan er det jo ikke længere. Hvad vi har fået i dag, synes jeg er pænt og funktionelt. Vi har fået opbygget et sted, hvor der er et godt flow mellem boliger og opholdssteder, og beboerne har let adgang fra bolig til opholdssteder. De har hver især en følelse af privatliv og let adgang til fællesfaciliteterne. De borgere, vi arbejder med, kan nogle gange bliver underprioriteret, og det er simpelthen for uværdigt. De har fortjent bedre, og nu har de endelig fået et sted, hvor der er ordentlige og trygge rammer.

Fleksible standardløsninger
– Det har været en fantastisk opgave at levere moduler til Boligerne og Enghusene. Hele processen er blevet båret frem af tillid mellem parterne. Lederen Laila Aggergaard og folkene fra kommunen var gode til at forklare deres ønsker og behov, så vi kunne finde de rigtige løsninger indenfor den givne prisramme, fortæller Torben Færch, administrerende direktør i Expandia Moduler og fortsætter:

– Denne sag har vist, hvor vigtigt det er at have et godt samarbejde mellem bygherre og leverandør. Vi er jo leverandør af fleksible standardløsninger, der betyder, at man hurtigt kan opsætte rigtig gode lokaler, der kan bruges til alt fra boliger til institutioner. Den fleksibilitet kan jo udnyttes til et væld af muligheder, men det kræver jo, at vores kunder er specifikke i deres behov og taler tæt sammen med os for at få den rigtige løsning i hus. På lige netop sagen her med Boligerne og Enghusene, har vi fået nogle lokaler og boliger, der også vil være attraktive for beboerne langt ud i fremtiden, slutter Torben Færch.